De tweede graad: iets specifieker

Ben jij iemand die mechanische toestellen van nul af aan in elkaar wil steken en zelf het hele proces wil berekenen en opvolgen? Dan zijn studierichtingen als elektromechanica of elektrische installaties je op het lijf geschreven.
Hou je je liever bezig met het berekenen en analyseren van processen en is het bouwen van toestellen voor jou niet het belangrijkste? Dan is elektriciteit-elektronica of industriële wetenschappen zeker iets voor jou.

Je kan kiezen uit volgende richtingen:

Doorstroomgerichte finaliteit (= gericht op verder studeren daarna, lees meer verderop in dit artikel)

Dubbele (doorstroom- & arbeidsmarktgerichte) finaliteit (= gericht op verder studeren daarna OF aan de slag gaan, lees meer verderop in dit artikel)

Arbeidsmarktgerichte finaliteit (= gericht op aan de slag gaan nadien, lees meer verderop in dit artikel)

Wat moet je weten over de tweede graad?

Vanaf de tweede graad kies je voor een studierichting binnen een studiedomein en een finaliteit. Als je zot bent van techniek is het studiedomein STEM op jouw lijf geschreven.

Daarnaast zijn er ook nog de finaliteiten. Studierichtingen uit aso en enkele uit tso behoren tot de doorstroomfinaliteit, waarbij het de bedoeling is om na het secundair onderwijs nog verder te studeren. Bepaalde studierichtingen in tso behoren tot de dubbele finaliteit, waarna je later kan kiezen om verder te studeren of te gaan werken. De studierichtingen uit het bso behoren tot de arbeidsmarktfinaliteit, waarbij je meteen na het secundair onderwijs aan de slag kan in een leuke job of kan verder studeren na een 7e specialisatiejaar. 

Snap je het allemaal nog niet zo goed? Deze video legt je de structuur van het secundair onderwijs uit.

Video