Ga je binnenkort naar het secundair onderwijs en ben je nog op zoek naar een studierichting? Of zit je al in het middelbaar en wil je weten wat jouw studiemogelijkheden zijn? Op sommige scholen krijg je in het eerste en tweede jaar al een voorproefje van elektrotechnische vakken om je voor te bereiden op de meer technische richtingen van de volgende jaren.
Algemene vakken zoals wiskunde, talen, aardrijkskunde, enzovoort krijg je sowieso overal. Maar sommige scholen besteden in de eerste graad meer tijd en ruimte aan het vak techniek, ondanks dat je pas vanaf de tweede graad een specifieke elektrotechnische richting kunt kiezen.
"Kies een school waar in het eerste en tweede jaar meer tijd wordt besteed aan elektrotechnische vakken"
In de eerste graad wordt onderscheid gemaakt tussen het eerste leerjaar A en eerste leerjaar B, ook wel A-stroom of B-stroom genoemd.
De meeste leerlingen gaan naar het eerste leerjaar A, waar wordt verder gebouwd op de verworven kennis uit de lagere school.
Het eerste leerjaar B is er voor leerlingen die bepaalde leerstof minder goed hebben begrepen en op die manier extra begeleiding krijgen.
Dan kun je in een aantal scholen in het tweede jaar van de A-stroom kiezen voor een aantal uren keuzevakken in het interessegebied mechanica-elektriciteit. Het is de ideale mix tussen weten en doen. Je gaat bovendien zelf aan de slag met praktische oefeningen, zodat je alvast kunt ervaren hoe het is om écht met elektriciteit bezig te zijn.
In de B-stroom kun je vanaf het tweede jaar kiezen voor een beroepsopleiding. Als je je verder wil verdiepen in elektrotechniek, kies je hier voor het beroepenveld 'elektriciteit'.