Nee, want het zijn evenwaardige opleidingen

Het technisch secundair onderwijs (tso) en beroepssecundair onderwijs (bso) worden tegenover het algemeen secundair onderwijs (aso) onterecht als minderwaardig beschouwd. Op het einde van de rit heeft tenslotte iedereen hetzelfde papier in handen, namelijk: een diploma secundair onderwijs. (Bij bso behaal je je diploma secundair onderwijs na het zevende jaar. Na het zesde jaar bso krijg je een getuigschrift.)

'Afzakken' is dus zeker niet het juiste woord als je van aso overschakelt naar tso of bso.

Doen: praat erover met je ouders

Vraag aan je ouders waarom ze elektriciteit geen goede studiekeuze vinden. Misschien hebben ze bepaalde  vooroordelen: dat je bijvoorbeeld moeilijk werk vindt, dat je later niet kunt voortstuderen, … Dat klopt niet. Een opleiding elektriciteit bereidt jou voor op wel 100 beroepen, van elektricien tot installateur van zonnepanelen. Veel daarvan zijn knelpuntberoepen. Dat betekent dat er heel veel werkaanbiedingen zijn en dat jij mooie jobkansen krijgt. En ook om verder te studeren liggen de mogelijkheden breed open.

Wat als je nadien toch wil overschakelen naar tso of bso? 

Als je toch begint met aso, kun je tot het vierde middelbaar nog altijd overschakelen naar een opleiding elektriciteit in het tso of bso. Ideaal is het wel niet, want je moet dan heel wat achterstand inhalen. Maar als je beschikt over flink wat doorzettingsvermogen én gemotiveerd bent, staat niets je in de weg om deze opleiding met succes af te ronden. Bovendien sta je er niet alleen voor: je leerkrachten zullen je met open armen ontvangen in 'hun' studierichting.

Het einddoel van tso en bso

De opleidingen in aso, tso en bso hebben een verschillend einddoel, dat we de finaliteit noemen. Zo behoren studierichtingen uit aso en tso tot de doorstroomfinaliteit, waarbij het de bedoeling is om na het secundair onderwijs nog verder te studeren. Bepaalde richtingen uit tso en kso behoren dan weer tot de dubbele finaliteit, die jou voorbereidt op zowel verder studeren als werken. De studierichtingen uit het bso behoren tot de arbeidsmarktfinaliteit, waarbij je meteen na het secundair onderwijs aan de slag kan in een toffe job.